top of page

Εργαστήρια

 

Από την απόφαση ίδρυσης του ΕΕΕΕΚ Καλύμνου το 2002, ορίζεται ότι οι εξειδικεύσεις που προβλέπονται να λειτουργήσουν είναι δύο κατευθύνσεων: 
α) Βιολογικής καλλιέργειας
β) Τουριστικών επαγγελμάτων.


Το εργαστήρι βιολογικής καλλιέργειας λειτούργησε από την ίδρυση του σχολείου, αρχικά σε περισσότερο θεωρητικό επίπεδο, λόγω έλλειψης υποδομών. Από το εκπαιδευτικό έτος 2011-2012 έχει επιτυχθεί η πρακτική διδασκαλία και σε πραγματικό χώρο καθώς μας παραχωρείται καλλιεργήσιμη έκταση από ευαισθητοποιημένους πολίτες της Καλύμνου.
Το εργαστήρι τουριστικών επαγγελμάτων δυστυχώς δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα λόγω μη στελέχωσης από ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και λόγω έλλειψης υποδομών.

Το εργαστήρι βιολογικής καλλιέργειας

Βασικός στόχος του εργαστηρίου βιολογικής καλλιέργειας είναι η εξοικείωση των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον και την καλλιέργεια μιας αρμονικής σχέσης με τη φύση.
Στο σχολείο υπάρχει οργανική θέση Γεωπόνου για την επίβλεψη της διαδικασίας, η οποία μέχρι το 2011 γινόταν εντός του σχολείου με περισσότερο θεωρητικό χαρακτήρα. Από το 2011 και χάρη στις παραχωρήσεις πολιτών του νησιού όσον αφορά καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης, το μάθημα απέκτησε περισσότερο βιωματικό χαρακτήρα και τα παιδιά ασχολήθηκαν με την πραγματική καλλιέργεια στο φυσικό περιβάλλον.

 

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, μαθαίνουν την κατηγοροποίηση των φυτών, εξοικειώνονται με τη χρήση βασικών εργαλείων και μαθαίνουν να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια, ενώ παράλληλα ασχολούνται με τη συγκομιδή και τη διάθεση των προϊόντων. Ανάλογα με την εποχή, οι μαθητές παρακολουθούν και συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες: στην προετοιμασία του χωραφιού, στο όργωμα, τη σπορά, τη φροντίδα των κηπευτικών, στη συγκομιδή και στη διάθεση των προϊόντων. Ασκούνται δε και στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής και διάθεσης.

Στο εργαστήρι φυτεύονται πολλών ειδών λαχανικά, 1500 φυτά κάθε χρόνο. Καλλιεργούνται κουνουπίδια, μαρούλια, λάχανο, μπρόκολα, παντζάρια και περί τα 30 κιλά πατατόσπορο. Η επιλογή τους γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που δίνει το κλίμα της περιοχής και οι κλιματολογικές συνθήκες κάθε εποχής.

Παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από το χωράφι με μαθητές και εκπαιδευτικούς επί τω έργω!
 

 

 

 

        Η καλλιέργεια της πατάτας (η σπορά)                                                Η συγκομιδή του μαρουλιού


                            Τα λάχανα                                                                                     Το χωράφι

ΕΕΕΕΚ Καλύμνου
Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

bottom of page