top of page

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου

Το ΕΕΕΕΚ Καλύμνου λειτουργεί καθημερινά με 5-6 διδακτικές ώρες. Ανάλογα με το έτος σπουδών οι ώρες κατανέμονται στα παρακάτω μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Μουσική, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική και Καλλιτεχνικά. Παρέχει ένα ειδικό πρόγραμμα για την εμπέδωση και τον εμπλουτισμό των σχολικών γνώσεων των εκπαιδευομένων σε θέματα ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής με στόχο την εφαρμογή των γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα στα εργαστήρια. Γίνεται προσπάθεια να υπάρχει μια εξατομικευμένη προσέγγιση στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες κάθε εκπαιδευτόμενου, με βάση την οποία καταρτίζεται το εκπαιδευτικό πλάνο για κάθε μαθητή. Σε όλες τις τάξεις δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, στους τομείς της ατομικής φροντίδας, των διαπροσωπικών σχέσεων και της συμμετοχής στη ζωή της κοινότητας. Παράλληλα, στο εβδομαδιαίο υποστηρικτικό πρόγραμμα εντάσσεται και το ειδικό επιστημονικό προσωπικό με την παρουσία τους στα εργαστήρια όταν παρίσταται ανάγκη και με εξατομικευμένη ή μικροομαδική υποστήριξη στα γραφεία τους.

 

Γλώσσα 

Με το μάθημα της γλωσσικής διδασκαλίας στοχεύουμε στη βελτίωση της δυνατότητας
επικοινωνίας των μαθητών με τον προφορικό λόγο αλλά και την ανάπτυξη των
δεξιοτήτων τους στο γραπτό λόγο. Επίσης, τονώνεται το αίσθημα της κοινωνικής
ενσωμάτωσης και
της ανάληψης πρωτοβουλιών από τους μαθητές.

 

Μουσική

Η μουσική στο ΕΕΕΕΚ  σκοπεύει στην καλλιέργεια της αισθητικής ικανότητας
και ευαισθησίας, στην ανάπτυξη της κατανόησης και στην απόλαυση της
μουσικής και στην απελευθέρωση της δημιουργικής ικανότητας των παιδιών.
Όλα αυτά θα αναπτυχθούν μέσα από την ενεργητική ακρόαση,
τις δραστηριότητες μουσικής δημιουργίας και εκτέλεσης.

 

Μαθηματικά

Πρώτιστος στόχος και σκοπός της διδασκαλίας μαθηματικών στα ΕΕΕΕΚ είναι η κοινωνική προσαρμογή - ένταξη και η αυτονομία των μαθητών κατά το μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων και ικανοτήτων τους. Οι μαθητές υποστηρίζονται ώστε να κάνουν απλές υποθέσεις καταλήγοντας σε σχετικά συμπεράσματα. Χρησιμοποιούν μαθηματικά στην καθημερινή ζωή και εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες. Επιδιώκεται οι μαθητές να εκτελούν απλές μαθηματικές πράξεις, να εξασκούνται στον προσανατολισμό και να λύνουν με ευχέρεια προβλήματα καθημερινών οικονομικών συναλλαγών.


Πληροφορική
Βασικός σκοπός του μαθήματος της πληροφορικής στα ΕΕΕΕΚ είναι να αποκτήσουν οι μαθητές μια σφαιρική αντίληψη των λειτουργιών του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ανάλογη με τις ιδιαίτερες δυνατότητές τους. Μέσα από το μαθήμα επιδιώκεται να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις για βασικές εφαρμογές του υπολογιστή και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ωφέλιμο τρόπο αξιοποιώντας χρήσιμα εκπαιδευτικά λογισμικά.

 

 

Τεχνολογία

Με το μάθημα της τεχνολογίας επιδιώκεται ο μαθητής να μάθει το χειρισμό βασικών υλικών, μέσων, εργαλείων και τεχνικών, να εξοικειωθεί με τα μέτρα ασφαλείας του εργαστηρίου και να κατανοήσει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του εργαστηρίου. Ταυτόχρονα, μέσα από το μάθημα αναπτύσσονται οι ικανότητες λεπτής και αδρής κινητικότητας, ο οπτικοκινητικός συντονισμός και αναπτύσσεται η προσοχή, η συγκέντρωση, η δημιουργικότητα και η υπευθυνότητά τους. Στο εργαστήρι τεχνολογίας του ΕΕΕΕΚ Καλύμνου είναι σε εξέλιξη διαθεματικό σχέδιο εργασίας με θέμα "Κατασκευή εικόνας αγιογραφίας".

 

Φυσική Αγωγή

Η προσαρμοσμένη φυσική αγωγή στα πλαίσια του ΕΕΕΕΚ στοχεύει στη σωματική συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Συγκεκριμένα, μέσα από τη δραστηριότητα της φυσικής αγωγής γίνεται προσπάθεια να υποστηριχθεί η ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, η προαγωγή της φυσικής υγείας και ευεξίας, η καλλιέργεια του ρυθμού και της ρυθμικής κινητικής έκφρασης. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η συνεργασία, η ομαδικότητα, η αυτοπειθαρχία, η υπομονή και η επιμονή και το θάρρος, ενώ μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες οι μαθητές αναπτύσσουν γνωστικές στρατηγικές οι οποίες είναι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμες στην επίλυση προβλημάτων.

 

Καλλιτεχνικά

Με το μάθημα των καλλιτεχνικών επιδιώκεται να αναπυχθεί η δημιουργικότητα του μαθητή, η εξοικείωσή του με απλά υλικά και μέσα και η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Στους στόχους της διδασκαλίας περιλαμβάνονται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε μαθητή, η αναγνώριση των χρωμάτων, μορφών και βασικών σχημάτων. Παράλληλα, μέσα από ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες ενισχύεται η κοινωνικοποίηση των μαθητών.

 

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

Σκοπός του μαθήματος της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής είναι η καλλιέργεια της συνείδησης στους μαθητές ως ατομική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική οντότητα μέσα στο κοινωνικό σύνολο, η ανάπτυξη όχι μόνο κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και επαγγελματικών για την μελλοντική επαγγελματική τους εξέλιξη, η αξιοποίηση, επίσης, των δυνατοτήτων τους για συμμετοχή σε δραστηριότητες καλλιτεχνικές και η ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά προβλήματα.

 

Αυτόνομη διαβίωση

Η διδασκαλία του μαθήματος της αυτόνομης διαβίωσης στοχεύει  στην καλλιέργεια  όλων των δυνατών ατομικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί ο μαθητής να αυτονομηθεί (αυτενεργώντας ή καθοδηγούμενος). Συγκεκριμένα μέσα από το μάθημα επιδιώκεται η πλήρης οργάνωση δραστηριότητας όσον αφορά τη σίτιση, την ένδυση, την ατομική  υγιεινή, τη διαχείριση χρημάτων, τη διαχείριση ενός χώρου διαβίωσηςτην επικοινωνία, τη μετακίνηση καθώς και η διδασκαλία βασικών κανόνων ασφάλειας.

Τα μαθήματα

Ειδικά Τμήματα

 

Ψυχολογική Υποστήριξη

 

Ο Ψυχολόγος του ΕΕΕΕΚ ασχολείται με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, η οποία περιλαμβάνει ενημέρωση σε σχέση με θέματα ανάπτυξης και διαχείριση σχέσεων γονέα-παιδιού, καθοδήγηση για την ανάγκη πρόσθετων υποστηρικτικών παρεμβάσεων, συμβουλευτική για συναισθηματική υποστήριξη σε θέματα οικογένειας. Επίσης, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο προσωπικό του σχολείου με σκοπό την επίλυση προβλημάτων των μαθητών και των οικογενειών τους και παρεμβαίνει με στόχο την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Λογοθεραπεία

 

Ο θεραπευτής λόγου αναλαμβάνει την περιοδική αξιολόγηση των μαθητών που παρουσιάζουν προβλήματα επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας, φωνής. σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα αποκατάστασης. Συνεργάζεται με τους γονείς και τους καθοδηγεί πως να διευκολύνουν το παιδί τους. Ενημερώνει το προσωπικό του σχολείου σε θέματα λόγου και επικοινωνίας ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των δυσκολιών στο πλαίσιο του διδακτικού και θεραπευτικού λόγου. Ασκεί το έργο του σε ιδιαίτερο χώρο σε ατομική και μικροομαδική βάση και όταν κρίνεται απαραίτητο σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό μέσα στην τάξη.

 

 

Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό


Το ειδικό βοηθητικό προσωπικό υποβοηθά τους μαθητές στις βασικές τους ανάγκες, όπως στη χρήση τουαλέτας, ατομικής υγιεινής, καθαριότητας, λλαγής ρούχων, σίτισης και σε θέματα που άπτονται της αυτοεξυπηρέτησής τους. Βοηθά στην έλευση και την αποχώρηση των μαθητών στο σχολείο ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, απασχολεί δημιουργικά τους μαθητές και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη.

ΕΕΕΕΚ Καλύμνου
Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

bottom of page